Ελληνική Εταιρεία Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων

ΣΚΟΠΟΙ ΕΠΕ

Η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από τον καθηγητή Φώτη Μήτση και 20 ιδρυτικά μέλη. Αρχικά στεγάστηκε στην έδρα της Περιοδοντολογίας στην Οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα, το 1992, με πρόεδρο την κυρία Ανθούλα Κηπιώτη-Διαμάντη αγόρασε ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος αποτελείται από γραφεία, αίθουσα σεμιναρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων, χώρο επιτραπέζιων επιδείξεων και βιβλιοθήκη.

Η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας το 1993. Η κυρία Άλκη Ανδρονικάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας το 1999. Η κυρία Ιωάννα Καμμά έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας το 2005.

 

Σκοπός της Εταιρείας είναι η διάδοση της Οδοντιατρικής Επιστήμης γενικά και συγκεκριμένα η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία των Νόσων του Περιοδοντίου προς όφελος της Στοματικής Υγείας του πληθυσμού. Ειδικότερα οι σκοποί της Εταιρείας είναι:

 

 • Η ανύψωση και η διάδοση της Περιοδοντολογίας στον Ελλαδικό χώρο.
 • Η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας περιοδοντικής θεραπείας από το οδοντιατρικό επάγγελμα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
 • Η διενέργεια έρευνας, εκπαίδευσης και αγωγής για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη βελτίωση του επιπέδου στοματικής υγείας και την πρόληψη των νοσημάτων του περιοδοντίου του πληθυσμού, από μέλη της Εταιρείας, με στόχο την εξέλιξη της Περιοδοντολογίας.
 • Η σύνδεση των Ελλήνων Οδοντιάτρων με ανάλογες εταιρείες, οργανώσεις και φορείς (Ε.Ε., Π.Ο.Υ.) στο διεθνή χώρο που ασχολούνται με θέματα Περιοδοντολογίας.
 • Κάθε άλλος σκοπός συναφής και παρεμφερής με τα παραπάνω.

Η Εταιρεία επιδιώκει την πραγματοποίηση των σκοπών της με κάθε νόμιμο μέσο και συγκεκριμένα με:

 

 • Την οργάνωση συναντήσεων, ομιλιών, συμποσίων, σεμιναρίων, κλινικών επιδείξεων, ημερίδων και συνεδρίων με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων σε θέματα που αναφέρονται στον κλάδο της Περιοδοντολογίας ειδικότερα αλλά και στις συγγενικές προς αυτόν επιστήμες της Οδοντιατρικής και της Ιατρικής γενικότερα.
 • Τη μετάκληση από το εξωτερικό ειδικών επιστημόνων για παρουσίαση οδοντιατρικών θεμάτων ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος σε μέλη και σε μη μέλη της Εταιρείας.
 • Τη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά, όπως επίσης και εκλαϊκευμένα άρθρα σε έντυπα γενικότερου ενδιαφέροντος ή ομιλίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 • Την έκδοση ειδικού επιστημονικού περιοδικού που φέρει τον τίτλο Περιοδοντολογικά Ανάλεκτα στο οποίο θα δημοσιεύονται σχετικές επιστημονικές εργασίες των εταίρων και άλλων επιστημόνων ως και οι δραστηριότητες της Εταιρείας.
 • Την έκδοση η συμμετοχή στην έκδοση εντύπων που αφορούν την Περιοδοντολογία, αλλά και την Οδοντιατρική γενικότερα.
 • Την εκπόνηση ερευνών, μελετών και προγραμμάτων σχετικών με θέματα Περιοδοντολογίας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής πολιτείας, των οδοντιατρικών Τμημάτων, των Οδοντιατρικών Εταιριών, των συνδικαλιστικών οργάνων, καθώς και σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς σε διεθνές επίπεδο όπως π.χ. είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση (Ε.Ε.), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (European Federation of Periodontology) ή άλλες Επιστημονικές Εταιρείες.

Η έδρα της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας βρίσκεται στην οδό Ήλιδος 54-56, ΤΚ 11527, Γουδή, Αθήνα. Εκεί βρίσκεται ο ιδιόκτητος χώρος της εταιρείας ο οποίος αποτελείται από γραφεία, αίθουσα σεμιναρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων, χώρο επιτραπέζιων επιδείξεων και βιβλιοθήκη.