Ελληνική Εταιρεία Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το 2022 είναι ένα επετειακό έτος για την Ελληνική Εταιρεία Περιοδοντολογίας & Οδοντικών Εμφυτευμάτων και με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για όλα τα Μέλη της, διότι συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της. Στη μακρά περίοδο της λειτουργίας της υπήρξαν πολλά ορόσημα και σημαντικές πρωτοβουλίες που διαμόρφωσαν τη μέχρι τώρα αξιοζήλευτη εικόνα της Εταιρείας, η οποία μέσω των μελών της αναγνωρίζεται για την πρωτοπόρα και επιτυχημένη δράση της σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, η Ελληνική Εταιρεία Περιοδοντολογίας & Οδοντικών Εμφυτευμάτων επιφυλάσσεται να διοργανώσει στο άμεσο μέλλον το ανά τριετία καθιερωμένο  Διεθνές Συμπόσιο και σας παρουσιάζει για το 2022 μια σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου με στόχο την εξειδίκευση, την εμβάθυνση, την πρωτοτυπία, τη διεπιστημονικότητα και την πλήρη ενημέρωση σας όσον αφορά τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της Περιοδοντολογίας αλλά και της Εμφυτευματολογίας.

Η πρώτη εκδήλωση του έτους θα είναι το τριήμερο Κλινικό Σεμινάριο Εμφυτευμάτων σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2022. Πρόκειται για ένα εντατικό τριήμερο σεμινάριο, που απευθύνεται τόσο σε αρχάριους, όσο και σε εκείνους που έχουν ήδη εμπειρία στη θεραπεία με εμφυτεύματα. Περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο σύγχρονος οδοντίατρος, ώστε να εντάξει την θεραπεία με εμφυτεύματα στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα εξής: επιλογή ασθενών, διαγνωστικές μέθοδοι, σχέδιο θεραπείας και σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Επίσης παρουσιάζονται οι σύγχρονες απόψεις σχετικά με: την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε ελλειμματικό οστό (οστικά μοσχεύματα, κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση, ανύψωση ιγμόρειου κ.λπ. ), την άμεση εμφύτευση, την άμεση φόρτιση και άμεση αποκατάσταση, την αισθητική των εμφυτευμάτων, την διευθέτηση των μαλακών ιστών, τις επιπλοκές και την αντιμετώπισή τους, το κλινικό δίλημμα δόντια ή εμφυτεύματα, και τέλος την περιεμφυτευματίτιδα (διάγνωση – αντιμετώπιση).

 

Το θεωρητικό μέρος συνδυάζεται με εκτεταμένη πρακτική όπου οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν σε: τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε ομοιώματα γνάθων, παρακολούθηση επιλεγμένων DVD από ζωντανά χειρουργεία των διδασκόντων, τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε γνάθους χοίρων με ταυτόχρονη οστική ανάπλαση και πλήρη εξάσκηση στην προσθετική αποκατάσταση.

 

Ακολουθεί στις 2 Απριλίου 2022 μια σημαντική επιστημονική ημερίδα με θέμα “Personalized Therapy Approach in Periodontology”. Θα διερευνηθεί η πρόοδος που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στην κατανόηση του πολυπαραγοντικού αιτιολογικού χαρακτήρα των περιοδοντικών νόσων και της αναγκαιότητας εκπόνησης θεραπευτικών σχεδίων προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε ασθενή. Η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση στην Περιοδοντολογία περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικών αποφάσεων, την εφαρμογή κλινικών πρακτικών ακόμη και τη χρήση προϊόντων εστιασμένων στην αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού σε ιδιαίτερη βάση. Η διάγνωση, ο καθορισμός της πρόγνωσης, η κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας και η διαχείριση της περιοδοντικής νόσου πραγματοποιείται τοποθετώντας το άτομο στο επίκεντρο. Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι ο Καθηγητής Γεώργιος Μπελιμπασάκης και η Καθηγήτρια Nagihan Bostanci του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Μετά το πέρας της Ημερίδας θα ακολουθήσει η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση.

 

Η ΕΠΕ θα συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, στην ευρωπαϊκή ημέρα υγείας των ούλων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας την 12η Μαΐου 2022, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την σημασία της υγείας του περιοδοντίου.

 

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις της ΕΠΕ θα συνεχιστούν με την εναρκτήρια εκδήλωση στο τέλος του Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα η Ημερίδα των Μεταπτυχιακών Φοιτητών των Εργαστηρίων Περιοδοντολογίας ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, όπου θα παρουσιαστούν κλινικά και ερευνητικά θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά την διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης θα απονεμηθεί και το βραβείο “Φώτη Μήτση” για το 2022, για το οποίο επρόκειτο να βγει η προκήρυξη τον Ιούνιο του 2022. Σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για το πλήρες πρόγραμμα των δυο εκδηλώσεων.

 

Τελευταία εκδήλωση του έτους θα είναι το σεμινάριο Κλινικής Περιοδοντολογίας σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αχαΐας στην  Πάτρα τον Νοέμβριο του 2022. Το σεμινάριο παρέχει θεωρητική εκπαίδευση στους βασικούς τομείς της κλινικής περιοδοντολογίας (διάγνωση, σχέδιο θεραπείας, συντηρητική και χειρουργική θεραπεία, διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος) και πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές της ριζικής απόξεσης, σε διάφορες χειρουργικές τεχνικές (αφαιρετικές και αναπλαστικές) και τέλος σε διάφορες τεχνικές συρραφής των μαλακών ιστών του περιοδοντίου. Η πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων γίνεται σε κεφαλές χοίρων.

 

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται και για το 2022, δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος των συναδέλφων, με έξι  διαδικτυακά σεμινάρια.

 

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θα ήθελα να απευθύνω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε όλο το ΔΣ της ΕΠΕ για την συμβολή και την πολύτιμη βοήθεια του στο σχεδιασμό του προγράμματος αλλά και για την στήριξη της υλοποίησης των επιστημονικών εκδηλώσεων.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΕ και εγώ προσωπικά σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας τις επιστημονικές μας εκδηλώσεις, έχοντας την πεποίθηση ότι η ποιότητα και η θεματολογία τους θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

 

Καθηγητής Λάζαρος Τσαλίκης

Πρόεδρος