Ελληνική Εταιρεία Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε το ετήσιο πρόγραμμα των Επιστημονικών Εκδηλώσεων της Ελληνικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας & Οδοντικών Εμφυτευμάτων για το 2023. Βασικός στόχος της ΕΠΕ είναι να συνεχίσει και το 2023 να πραγματοποιεί εκδηλώσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Η αρχή του νέου έτους υπήρξε ήδη δυναμική με την επιτυχημένη επιστημονική Ημερίδα με θέμα “PeriImplantitis: A relay race of prevention and therapyLinking Science with Practice, που έλαβε χώρα στις 11 Φεβρουαρίου 2023, στο Electra Palace, στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε την τιμή και την χαρά να υποδεχτούμε ως ομιλητές τον Αναπληρωτή Καθηγητή Περιοδοντολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας και την πρόσφατα βραβευμένη με το βραβείο Μήτση 2020  Dr Μαρία Μπαλτά. Οι ομιλητές παρουσίασαν τη θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας, ως μία σκυταλοδρομία ανάμεσα σε θεραπευτικές και προληπτικές παρεμβάσεις καταθέτοντας την προσωπική τους εμπειρία, πάντοτε συνδέοντας την επιστημονική τεκμηρίωση με την κλινική πρακτική. Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία καθώς περίπου 100 σύνεδροι την παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  διατυπώνοντας εξαιρετικά σχόλια.

Η επόμενη εκδήλωση θα είναι το σεμινάριο Κλινικής Περιοδοντολογίας σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Καβάλας στην  Καβάλα στις 5 και 6 Μαΐου 2023. Το σεμινάριο παρέχει θεωρητική εκπαίδευση στους βασικούς τομείς της κλινικής περιοδοντολογίας (διάγνωση, σχέδιο θεραπείας, συντηρητική και χειρουργική θεραπεία, διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος) και πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές της ριζικής απόξεσης, σε διάφορες χειρουργικές τεχνικές (αφαιρετικές και αναπλαστικές) και τέλος σε διάφορες τεχνικές συρραφής των μαλακών ιστών του περιοδοντίου. Η πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων γίνεται σε κεφαλές χοίρων.

Η ΕΠΕ θα συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, στην ευρωπαϊκή ημέρα υγείας των ούλων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας την 12η Μαΐου 2023, με διαφημιστική καμπάνια και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την σημασία της υγείας του περιοδοντίου.

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις της ΕΠΕ θα συνεχιστούν με την εναρκτήρια εκδήλωση στις αρχές Οκτωβρίου 2023. Η εναρκτήρια ομιλία γίνεται πάντοτε από διακεκριμένους ομιλητές με θεματολογία ευρύτερου επιστημονικού ή κοινωνικού ενδιαφέροντος και θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, καθώς υποδεχόμαστε τα νέα Μέλη της ΕΠΕ. Προσκεκλημένοι είναι όλα τα Μέλη της Εταιρείας, οι φίλοι και οι συνεργάτες της. Σύντομα θα υπάρξει η ανακοίνωση για το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

Το έτος 2023 θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση του 14ου Συμποσίου Περιοδοντολογίας με θέμα “Predictable tissue management around teeth and implants. A critical reassessment” στις 24,  25 και 26 Νοεμβρίου 2023 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Ενάμιση χρόνο μετά το Europerio10 στην Κοπεγχάγη, όπου η ελληνική παρουσία ήταν επιτυχημένη από κάθε άποψη, η Ελληνική Εταιρεία Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων προσεγγίζει το θέμα του προβλέψιμου θεραπευτικού αποτελέσματος και δίνει την ευκαιρία μίας κριτικής επαναξιολόγησης μεθόδων, τεχνικών και υλικών. Την επιστημονική εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν έξι ομιλητές εγνωσμένης αξίας, οι Darko Božić, Tali Chackartchi, Georgios Kotsakis, Ioannis Polyzois, Anton Sculean & Andreas Stavropoulos, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες οδοντίατροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Συμπόσιο είναι η σημαντικότερη επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνει η Εταιρεία μας ανά τριετία και φέτος ειδικά με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, ο στόχος της παρουσίασης των τελευταίων εξελίξεων στην οδοντιατρική κοινότητα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος.

 

Τέλος η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται και για το 2023, δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος των συναδέλφων, με έξι  διαδικτυακά σεμινάρια.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε όλο το ΔΣ της ΕΠΕ για την συμβολή και την πολύτιμη βοήθεια του στο σχεδιασμό του προγράμματος αλλά και για την στήριξη της υλοποίησης των επιστημονικών εκδηλώσεων.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΕ και εγώ προσωπικά σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας τις επιστημονικές μας εκδηλώσεις, έχοντας την πεποίθηση ότι η ποιότητα και η θεματολογία τους θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας.

 

Καθηγητής Λάζαρος Τσαλίκης

Πρόεδρος

Favicon ΕΠΕ