Ελληνική Εταιρεία Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Εξελίξεις στην Περιοδοντολογία

Εισαγωγικό σημείωμα προέδρου ΕΠΕ, τεύχος 1ο, Απρίλιος 2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Από την ίδρυση της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας, στην Αθήνα, στις 2 Φεβρουαρίου του 1982, βασικός σκοπός της Εταιρείας σύμφωνα με το καταστατικό της είναι «η ανάπτυξη και η διάδοση της Οδοντιατρικής Επιστήμης στον ελλαδικό χώρο, με κάθε επιστημονικό μέσο γενικά και ειδικότερα του κλάδου της Περιοδοντολογίας με τη διδασκαλία, την έρευνα, την ενημέρωση, την συνεχή επιμόρφωση κ.α.». Με το άρθρο 8 του πρώτου καταστατικού της εταιρείας επισημαίνεται η αδήριτη ανάγκη ύπαρξης επίσημου εκδοτικού οργάνου της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας. Η υλοποίηση της ιδέας έρχεται με την έκδοση το 1990 του επιστημονικού περιοδικού «Περιοδοντολογικά Ανάλεκτα» το οποίο εκδίδεται σε ετήσια βάση μέχρι το 2017 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 26 τόμοι. Ο Ομότιμος Καθηγητής Φώτης Μήτσης διετέλεσε Επιστημονικός Εκδότης από την αρχή μέχρι και την έκδοση του 7ου τόμου (1996). Την θέση του Επιστημονικού Εκδότη ανέλαβε στη συνέχεια η κυρία Α. Διαμάντη-Κηπιώτη μέχρι το 2004 (15ος τόμος) και ακολούθησαν οι κύριοι Μ. Θεοφανάτος μέχρι το 2008 (19ος τόμος) και Χ. Καλπίδης (2009–2010). Οι 5 τελευταίοι τόμοι (2011-12, 2013, 2014-15, 2016, 2017) εκδόθηκαν με την ευθύνη συντακτικής επιτροπής η οποία αποτελείτο από την κυρία Δ. Απατζίδου (2011-12), τον κύριο Ι. Βούρο, την κυρία Ξ. Δερέκα, την κυρία Α. Διαμάντη-Κηπιώτη και τον κύριο Β. Πανή.


Δυστυχώς την τελευταία εικοσαετία, λόγω και της αυξανόμενης διάδοσης της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου, τα έντυπα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ελάχιστης αναγνωσιμότητας. Αυτό το πρόβλημα οδήγησε στην εξαφάνιση των περισσότερων εκδόσεων των ελληνικών επιστημονικών εταιρειών στον τομέα της οδοντιατρικής. Τα «Περιοδοντολογικά Ανάλεκτα», μία υψηλής επιστημονικής αξίας έκδοση, δυστυχώς αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα. Έτσι στην τελευταία καταστατική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας στις 13 Απριλίου 2019, εκτός από την αλλαγή του ονόματος σε Ελληνική Εταιρεία Περιοδοντολογίας & Οδοντικών Εμφυτευμάτων, αποφασίσαμε και την έκδοση ενός νέου ηλεκτρονικού περιοδικού με τίτλο «Εξελίξεις στην Περιοδοντολογία».


Η Εταιρεία μας, προσπαθώντας να προσαρμοσθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην νέα ψηφιακή τάξη πραγμάτων, αποφάσισε η νέα εκδοτική προσπάθεια να υλοποιείται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και να φιλοξενείται εντός του ιστότοπου της Εταιρείας σε ιδιαίτερη σελίδα.


Με απόφαση του ΔΣ, στις 25 Ιουλίου 2019, Επιστημονικός Εκδότης του περιοδικού ορίστηκε ο κύριος Π. Δαμουλής με Αναπληρωτή Επιστημονικό Εκδότη τον κύριο Λ. Μπατά. Οι συνάδελφοι Χ. Δελατόλα και Δ. Μαλάμης συναπαρτίζουν την συντακτική ομάδα η οποία θα επιμελείται το περιεχόμενο της νέας ηλεκτρονικής έκδοσης. Η ηλεκτρονική έκδοση θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση για όλους και έχει γίνει προσπάθεια να είναι μοντέρνας αισθητικής και φιλική προς τον χρήστη. Το περιεχόμενο θα αποτελείται από παρουσιάσεις κλινικών περιπτώσεων, άρθρα γενικού ενδιαφέροντος για τους συναδέλφους οδοντίατρους και περιοδοντολόγους και νέα της Εταιρείας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας. Επίσης θα περιλαμβάνει εργασίες αναφορικά με κλινικά διλήμματα, με την μορφή αντιπαράθεσης, οι οποίες θα επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις, με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση, σε θέματα κλινικού ενδιαφέροντος, μεταφράσεις κλινικών άρθρων από το περιοδικό JCP Digest της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας και σύνοψη ενδιαφερόντων επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε άλλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.


Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο τεύχος των Εξελίξεων στην Περιοδοντολογία, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εργασίες οι οποίες αφορούν τη νέα ταξινόμηση των περιοδοντικών νόσων, την χρήση αλγόριθμων για την λήψη αποφάσεων στην κλινική πράξη στο πλαίσιο της νέας ταξινόμησης και τις νέες κλινικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας σταδίου Ι-ΙΙΙ.

 

Εύχομαι στο νέο περιοδικό της εταιρείας μας,
Καλοτάξιδο!


Σε όλους εμάς τους αναγνώστες,
Καλή ανάγνωση!

 

Χαράλαμπος Καλαϊτζάκης
Πρόεδρος

X